Blog

De magische coffeeshopervaring

 

De coffeeshop in Amerikaanse stijl lijkt een creatie van de moderne tijd. Voor de meesten is het moeilijk om zich een ervaring voor te stellen die op de een of andere manier niets met Starbucks te maken heeft. Ook al krijgt Starbucks een zwerver van zelfverklaarde koffiesnobs, we hebben ze wel te danken aan het feit dat ze de coffeeshopervaring bij de massa hebben gebracht.

Het succes van de winkelketenstijl van de coffeeshop opende de weg voor meer creatieve en zogenaamd authentieke versies om te gedijen. Als je Starbucks beschouwt als het sjabloon van de moderne coffeeshop, dan hebben anderen dat idee overgenomen om echt sublieme ervaringen te creΓ«ren. Wat de meesten als het tegenovergestelde van Starbucks zouden beschouwen, is een lokaal koffiehuis met lokale bands, versleten, niet-overeenkomende meubels en open mic-avonden. De sfeer van zo’n plek kan niet worden geΓ«venaard door een ketenfranchise die tot doel heeft je zoveel mogelijk spullen te verkopen vanaf het moment dat je door de deur loopt of door de rit door rijdt.

Terwijl de meer marginale en unieke koffiehuizen in de VS enige dank verschuldigd zijn aan de ketenkoffiefranchises voor het cool maken van koffie, gaat een ander waarschijnlijk relevanter deel van hun geschiedenis verder terug. Koffiehuizen in landen in het Midden- en Nabije Oosten, zoals Turkije, brengen het concept van een koffiehuis echt terug tot de essentie. Koffie (dik en sterk), suiker, een tafel en een stoel. Dit is het essentiΓ«le koffiegenot: een plek om gewoon te zitten en langzaam te genieten van een heerlijke kop koffie.

De westerse cultuur in het algemeen zou niet zijn waar ze nu is zonder koffie. Vlak voor de Verlichting was bier de favoriete drank van het grootste deel van de bevolking. Het gevolg daarvan was dat de meeste mensen het grootste deel van de dag gedeeltelijk dronken rondliepen. Naarmate koffie en koffiehuizen populairder werden, konden mensen nuchter worden, heldere gedachten hebben en opnieuw de samenleving vooruit helpen.

De moderne, westerse versie van het koffiehuis heeft iets meer dan alleen een tafel en stoel waar klanten gebruik van kunnen maken. De meer trendy winkels krijgen comfortabel meubilair, mogelijk een open haard, bordspellen en draadloze internetverbindingen, zodat klanten hun laptop kunnen meenemen en online kunnen werken onder het genot van een drankje en een gebakje.

Met zulke gastvrije accommodaties is het geen verrassing dat jongeren de coffeeshops als tweede thuis hebben gekozen. Koffie is iets dat ze legaal kunnen drinken, het tast hun beoordelingsvermogen niet aan en het kan een geweldige ontmoetingsplaats zijn, vooral op open mic-avonden of wanneer een band wordt binnengehaald om te spelen.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *